Het einde van het seizoen 2018/2019 nadert en dus is het tijd voor een samenvattend overzicht voor zover de informatie bekend is.

Externe competitie

In de KNSB eindigde HSP/Veendam 1 met 10 uit 7 en 37.5 bordpunten op een keurige vierde plaats. Het team kwam geen moment in degradatienood en verloor drie keer met 4.5-3.5 van de nummers 1 t/m 3. Ergens komt het gevoel op dat er misschien meer in had gezeten. Voor komend seizoen is de kampioen met promovendus LOS waarschijnlijk al bekend, dus dan maar opgaan voor weer een mooie subtoppositie. Bij de persoonlijke resultaten vallen de 5.5 uit 9 voor Peter, de 5.5 uit 8 voor Rienk en 5 uit 7 voor Thale het meest op. De invallers scoorden 0 uit 5, kortom een aandachtspunt voor de teamleider.

In de Nosbo hoofdklasse B had HSP/Veendam 1 een zeer matig seizoen. Als rating hoogste eindigde het op een vijfde plaats met een score van 7 uit 7 en 29.5 bordpunten. Met 4.5 uit 6 behaalde Peter wederom zijn niveau, Frits volgt met een goede 3.5 uit 5 en Sander komt tot 4 uit 7.

HSP/Veendam 2 eindigde in de klasse 2B op een zeer teleurstellende derde plaats met 10 uit 7 en 20 bordpunten. Het feit dat er meer bordpunten is behaald dat de nummers 1 en 2 zegt wel wat, vooral de nederlaag tegen Leek 2 (dat later met 4-0 verloor van HSP/Veendam 4) was bepalend. Hauke behaalde met 6 uit 7 een positieve score, Kor en Klaas behaalden met 4.5 uit 6 nog steeds een min-score.

HSP/Veendam 3 werd in klasse 2A met 11 uit 7 en 20 bordpunten wel kampioen. Ger behaalde met 4.5 uit 5 een plus-score, terwijl Mark met 4 uit 5 nog steeds een min-score heeft. HSP/Veendam 3 speelt nog in de finaleronde tegen de kampioen van 2B.

HSP/Veendam 4 eindigde met 6 uit 7 en 12.5 bordpunten op een verdienstelijke zesde plaats in de klasse 2B. Vrijwel alle spelers hadden daarmee een plus-score, vooral de 3 uit 5 van Robert was prima.

In de beker sneuvelden alle bovengenoemde teams allen heel snel.

Interne competitie

Bij de interne competities dit seizoen voor de eerste keer dat de samenwerking tussen HSP en Veendam bekrachtigd werd. Afgesproken werd dat de normale interne competitie op donderdag in Hoogezand werd gespeeld, de rapidcompetitie in Veendam werd gespeeld en het snelschaaktoernooi ook in Hoogezand zou plaatsvinden. Daarnaast elke dinsdagmiddag een min of meer vrije inloop schaakmiddag in Veendam.

In december werd Johan snelschaakkampioen voor Johanan en Erwin H. Een uitgebreider verslag is nog te lezen onder het kopje interne competitie op deze site.

Bij de rapidcompetitie werd Arjen met 13.5 punten eerste voor Kor (12 pnt) en Yeb (11 pnt). Daarbij wel vermeld dat Arjen en Kor alle vijf avonden aanwezig waren, Yeb was drie keer aanwezig. De opkomst was per avond 16 (8 HSP), 13 (7 HSP), 12 (6 HSP), 11 (5 HSP) en tenslotte 11 spelers (4 HSP).

Een eindstand van de normale interne competitie is bij mij helaas totaal niet bekend, hierover heb ik het gehele seizoen ook vrijwel niets ontvangen. Ook over de opkomst kan ik niets aangeven.

Website

Op dit punt komen we tot een jaarlijks terugkerend thema, namelijk de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een website van een vereniging. Afgelopen seizoen, zelf op zaterdag in de KNSB spelend voor Staunton, is mij door meerdere spelers van andere verenigingen gevraagd waarom de site van HSP vaak niet meer actueel is. Ook zijn hierover opmerkingen te lezen in de verslagen van de schaakreporter. Dit overigens ook weer met de opmerking dat dit van vele andere sites van de Nosbo-verenigingen gezegd kan worden. Kortom het lijkt een onderdeel te zijn van de schaakcultuur binnen de huidige maatschappij. Er is veel animo voor het volgen van live-partijen bij grote toernooien, maar het nalezen van verslagen over beloop en liever nog inhoud van partijen lijkt niet veel mensen te interesseren.

Terugtellend voor HSP/Veendam zijn er dit seizoen ongeveer 40 externe wedstrijden gespeeld en zijn er zo’n 30 interne avonden en 5 rapidavonden geweest. Dit heeft geleid tot het aandragen van 12 (deels door mijzelf gecomponeerde) verslagen en een aantal apps met poging toe verstrekken van enige informatie. Wel te noemen dat een aantal spelers van het KNSB-team hun partijen snel op het forum zet, maar deze partijen zijn niet altijd geheel voor extern gebruik bedoeld op verzoek van de spelers. Ook te noemen dat Johan een prachtig verslag van zijn toernooi in Wijk aan Zee maakte!

Conclusie is en blijft echter dat de betrokkenheid bij het actueel willen houden van de website minimaal is, dit op een klein aantal leden na uitgezonderd. Een signaal dat al jarenlang is afgegeven, daarmee het moment om de inzet voor de website aan anderen te gaan laten of overeenkomstig een paar andere verenigingen te gaan kiezen voor een statische website met alleen basisinformatie.

De Nosbo-thuiswedstrijden zijn op donderdag: 19.45-00.00 uur