Afgelopen dinsdag bereikte mij het bericht van het overlijden van mevrouw Ritsema op 89-jarige leeftijd. Zij was samen met haar al in 1990 te vroeg overleden echtgenoot de oprichtster van Het Springend Paard, voorloper van het huidige HSP. Eind jaren zeventig besloten zij zich af te gaan scheiden van de andere schaakclub in Hoogezand, jarenlang volgde een gezonde concurrentiestrijd tussen beide clubs. Het echtpaar Ritsema was kinderloos, maar de schaakclub werd door mevrouw Ritsema als een soort kindje gezien. Het Springend Paard kwam in de jaren tachtig tot volle bloei en wasdom onder de bezielende leiding van het echtpaar, alleen al de jeugdafdeling bestond uit tientallen leden die van mevrouw Ritsema les kregen. De sterkere jeugdspelers werden ook bij het echtpaar thuis uitgenodigd om les te krijgen van de heer Ritsema, die wiskundige was. Op 11-jarige leeftijd maakte ik zelf kennis met het echtpaar en heb ik vele lessen gevolgd op de vaste vrijdagavond en bij hun thuis.

Waar de heer Ritsema te omschrijven was al een zeer vriendelijke en rustige bedachtzame man met naar huidige maatstaven een rating van rond de 1900, was mevrouw Ritsema een veel meer aanwezige vrouw die met een rating van ongeveer 1400 fanatiek schakend altijd wilde winnen en niet zo heel goed tegen haar verlies kon. Opmerkelijk was haar voorkeur voor het schaakstuk paard (door haar steevast “mijn paardjes” genoemd), waarbij ik mij pas op dit moment van schrijven afvraag of dit de reden voor de naam Het Springend Paard is geweest. Als jeugdspeler wisten we precies hoe van haar te kunnen gaan winnen; gewoon “de paardjes” afruilen en mevrouw Ritsema was wel van slag. Respect echter voor het feit dat zij tot in het begin van de jaren negentig bleef schaken, dit ook in de jaren na het overlijden van haar echtgenoot. Vanwege haar gezondheid stopte zij met schaken ergens halverwege de jaren negentig. Als toenmalige voorzitter van Het Springend Paard ging ik in die jaren het gesprek aan met de club waarvan de Ritsema’s ooit waren afgescheiden, in 1998 volgde een fusie en eenwording tot HSP.

Een jaar of vijf geleden meldde mevrouw Ritsema zich ineens weer op een clubavond, al dik in de tachtig jaar maar nog steeds even fanatiek als voorheen. Nog altijd waren “mijn paardjes” haar heilig en kon ze boos worden op zichzelf als deze van het bord verdwenen. Vanzelfsprekend was haar niveau sterk gedaald hetgeen soms leidde tot wat kolderieke momenten waar ze zelf ook wel weer om kon lachen, het is immers toch vreemd om door te schaken als de koning al naast het bord staat. Voor haar geen probleem, dan maar gewoon weer een partijtje beginnen.

Een paar weken geleden meldde mevrouw Ritsema zich formeel af. Onze huidige voorzitter heeft haar nog bezocht in het verzorgingshuis, het gevolg was uiteraard dat zij nog een paar partijtjes wilde spelen. Met haar overlijden nemen we ook meer afscheid van Het Springend Paard en daarmee de paardjes van mevrouw Ritsema, maar in gedachten en in de naam HSP leven zij nog voort….

Namens de gehele schaakclub Het Springend Paard/HSP,

Lucien Jerphanion