We zijn in de winning mood, het kan toch bijna niet anders? Het is en blijft een vreemd seizoen. Natuurlijk wisten we begin september dat het wel weer een strijd zou worden om de plekken acht t/m tien. Een paar weken later werd duidelijk dat we kopman Olaf zeer langdurig zouden gaan missen, terwijl ook andere basisspelers minder vaak aanwezig zouden kunnen gaan zijn dan verwacht. De resultaten spraken dan ook voor zich. Onder het mom van “volgend seizoen wordt alles anders” dan maar accepteren dat we kansloos gaan degraderen. Tussendoor zowaar ineens een 4-4 tegen toenmalige koploper H&O 1, daarna weer nederlagen. Aansluitend weer het gefilosofeer over hoe het komend seizoen er uit moet gaan zien, her en der onrust binnen verschillende teams en moeite om volledig aan te kunnen treden.

Overigens weet niemand ondertussen wat de plannen binnen de Nosbo gaan zijn. Ik hoor geluiden dat de samengestelde commissie die met een voorstel moet gaan komen nog geen enkele keer bij elkaar is geweest, dat er via de mail meningsverschillen bestaan over hoe groot teams zouden moeten gaan zijn e.d. Het is niet te hopen dat we de charme en gezelligheid van de achttallen gaan kwijtraken…het enige voordeel van kleinere teams is wel dat het makkelijker is de partijen te volgen en te kunnen komen tot een verslag.

Daarmee een bruggetje naar de wedstrijd HSP/Veendam 2-Assen 2, het blijft een probleem om zelf mee te spelen en daarna ook nog iets zinnigs en kloppend te kunnen gaan zeggen over de andere partijen. Tegen de trotse koploper begonnen we met een 1-0 voorsprong. Terwijl het bekerteam vorige week GUC 5 versloeg, won Frits naar horen zeggen met wit op bord 4 in een mooie vooruit gespeelde partij.

Om 19.45 uur kwam teamleider Sander zwaaiend met de opstelling naar mij toe, ergens kwamen we tot de conclusie dat er misschien wel wat te halen viel tegen Assen 2. We zagen twee invallers in hun opstelling, anderzijds speelden ook wij weer met twee invallers bij afwezigheid van kopman Olaf en Harm.

Op bord 5 met zwart kreeg Arjen in een gelijkstaand middenspel al vrij snel een remiseaanbod, dit tot zichtbaar ongenoegen van mijn tegenstander/teamleider Assen vanwege het feit dat dit niet even met hem werd overlegd. Ook Arjen besloot te accepteren en niet te overleggen, maar dit is gezien het beloop van ons seizoen ook wel een beetje een afspraak geworden.

Op bord 8 met wit liet invaller Kor weer eens zien eigenlijk gewoon in het tweede thuis te horen als basisspeler. Hij kon via een bekend thema offeren op f7 en de pion voorsprong daarna uitbreiden naar meer. In een strakke partij werd zijn tegenstander geen kans meer geboden. Daarmee een 2.5-0.5 voorsprong en bij een aantal Assen-spelers begon de onrust zichtbaar toe te nemen.

Op bord 3 met zwart speelde Theo een degelijke partij die volgens mij ook geen moment uit evenwicht is geweest. Ook hier het scenario dat er zonder enig overleg met de teamleiders remise werd voorgesteld en geaccepteerd. Dit leidde tot gefronste blikken en verbaasde opmerkingen op de hoogste twee borden, het zou toch niet dat we als nummer 10 gewoon gaan winnen van de koploper?

Op bord 7 met zwart was namelijk ook Klaas bezig met het wegspelen van zijn tegenstander. Na een gelijkwaardige opening kwam Klaas binnen op de damevleugel en werden er vrij eenvoudig twee pionnen buit gemaakt. Dit leidde tot een toreneindspel waarbij alleen concentratieverlies of een blunder zou kunnen leiden tot een nederlaag. Echter Klaas is in de winning mood, afgelopen week won hij nog een sterk bezet bridgetoernooi en daarnaast speelt hij dit gehele seizoen al prima schaak. Daarmee een 4-1 tussenstand en dus al een wedstrijdpunt te pakken.

Op de borden 1 en 2 ging het gelijktijdig mis. Op bord 1 met zwart nam Sander een thematisch pionoffer aan, maar zag zich daarna geconfronteerd met een ijzersterke witveldige loper en oprukkende pionnen op de koningsvleugel. Als dan ook nog de witte dame voorbij komt is de stelling ineens helemaal uit.

Een minuut daarvoor was het ook bij mij einde oefening. Eerder deze week kreeg ik van Sander een mail met het bericht dat ik waarschijnlijk tegen Martin kwam te spelen en deze veelal opent met g6. Dit leidde bij Sander tot de veronderstelling dat ik mij diepgravend zou gaan voorbereiden, hij zou toch beter moeten weten. Twee minuten Stockfish op de I-Pad vond ik voldoende en zo waar kwamen de eerste tien “voorbereide” zetten op het bord. Voor de volgende keer is het misschien slim er 2 minuut 30 voorbereiding van te gaan maken om te voorkomen dat ik op zet 14 niet weer een meer dan gezonde centrumpion verlies door het missen van een potentieel tussenschaakje. Tsja, als er dan ook nog geen compensatie is en het initiatief bij zwart ligt, is het vervolg slechts uitstel van executie. Kortom, een 4-3 tussenstand met alleen Erwin met wit op bord 6 nog aan het spelen.

Erwin wordt vaak omschreven als rustig en gedegen, maar eigenlijk doen we hem daarmee ernstig tekort. Wispelturig en onnavolgbaar past soms veel beter bij hem. Zo’n twee jaar geleden speelde hij de pannen van het dak, van hoog 1600 naar bijna 1800. Een jaar later gewoon weer op hoog 1600. Dit seizoen begonnen met 0 uit 3 en de bij hem bekende tijdnood. Sinds drie weken echter weer in een flinke flow. Tegen het Kasteel een scherpe partij die zorgvuldig werd binnen gehaald zonder tijdnood en vorige week in de bekerwedstrijd ook een enorme niet te volgen of te begrijpen heksenketel die ook zonder tijdnood werd gewonnen. Gisteren kreeg dit een vervolg in weer een onnavolgbare partij, al moet gezegd dat Kenneth zich ook zondigde aan bepaalde basisregels.  Kenneth deed een dappere poging tot een mataanval, maar kreeg er een counter door het centrum voor terug. Erwin offerde eerst een stuk, kreeg in elk geval mogelijkheden tot eeuwig schaak (en dus 4.5-3.5 winst) maar besloot vol op winst te gaan spelen. Er werd door hem een tweede stuk tegenaan gegooid, welke uiteindelijk voldoende bleek voor de winst. Analyse van de partij zal moeten gaan zeggen of het allemaal wel klopte en kon, voor de toeschouwers zijn dit soort partijen wel juweeltjes om te volgen.

Uiteindelijk dus een 5-3 zege op de koploper die daarmee de titelkansen niet geheel meer in eigen hand heeft, maar zelf nog wel moet spelen tegen de nu verrassende koploper Groninger Combinatie 4. HSP/Veendam 2 is ineens voorbij Middelstum en zou mogelijk dus degradatie kunnen gaan ontlopen, dank super subs! 

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: 18.30-19.30 uur

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

HSP/Veendam 2 en HSP/Veendam 3 spelen de Nosbo-thuiswedstrijden op donderdag: 19.45-00.00 uur