Afgelopen jaren veelal een snel verslag van de schaakperikelen van het eerste team van HSP/Veendam 1. Echter omdat de webmaster dit seizoen uitkomt voor Staunton 2 in de KNSB, is het aan de spelers van het team zelf om voor de verslaglegging te gaan zorgen. Gisteravond kwam dan ook onderstaande verslag van Johan!

Op zaterdag 15 september jl. stond de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma. Na een zomerstop van ruim vier maanden mochten we weer aan de slag. Dit seizoen spelen we in de 3e klasse A met veel NOSBO-teams en een paar Friese teams.

De eerste ronde werden we gekoppeld aan Staunton. De aanloop naar deze wedstrijd was niet ideaal. Vrijdagavond kwam onze voorzitter er achter dat hij de zaal van wijkcentrum De Kern niet had gereserveerd voor zaterdag. Na snel handelen en sportief opstellen van Staunton konden we onze ‘thuiswedstrijd’ in het Denksportcentrum houden.

Ten opzichte van vorig seizoen zijn er wel een paar wijzigingen in het team nl. Olaf is nu een basisspeler geworden en Erwin Heijnen is ook toegevoegd aan het team. Om klokslag 13.00 uur kon de wedstrijd beginnen en was het seizoen begonnen. Op bord 6 speelde onze nieuweling Erwin Heijnen met wit tegen Edwin Zuiderweg. Volgens Erwin had hij een makkelijk middag en in het middenspel had hij volledige controle over de witte velden. Zwart bezweek onder de druk en materiaalverlies was niet te voorkomen. Goed begin voor Erwin!! (1-0)

Olaf speelde op bord 7 met zwart tegen Hans Polee en het evenwicht in deze partij is nooit verstoord geweest (1½-½)

Onze teamcaptain Wiebe Wielenga speelde met zwart tegen Bruno Jelic een groot gedeelte van de partij uitstekend. In de wandelgangen hadden veel HSP/Veendammers het punt al aan Wiebe gegeven. Zwart overzag een penning op zijn loper en daarmee verloor zwart een stuk. Dit was voor het team een enorme domper (1½-1½).

Op bord 4 speelde Johan Scharft met wit tegen Erwin van Pelt. Wit stond beter in het middenspel, maar na een paar onnauwkeurige zetten vervlakte de stelling en voor de tijdcontrole werd de vrede getekend (2-2).

Thale speelde op bord 8 met wit tegen Piet Mulder. In het middenspel offerde wit een kwaliteit en kreeg daarvoor even later 2 pionnen. In de tijdnoodfase verdedigde zwart niet goed waardoor er een lopereindspel op het bord kwam. Thale wikkelde verkeerd af en tot ieders verbazing stond er een theoretische remise-stelling op het bord van randpion en verkeerde loper (2½-2½).

Op bord 2 speelde Johanan Havinga met wit tegen John Riksten. Na veel theorie-zetten kwam er een boeiend middenspel op het bord waarin wit een kwaliteit wist te winnen, Dit voordeel gaf Johanan niet meer uit handen (3½-2½).

Rienk Hoogeveen speelde met zwart tegen Yeb Blom op bord 5. Al snel werden hier veel stukken geruild en stonden de zwarte stukken net iets beter dan de witte. Na de tijdcontrole leek het dan wit voordeel had, maar Rienk gaf op het juiste moment eeuwig schaak met toren, paard en vrijpion (4-3).

Als laatste was onze kopman bezig. Peter Riksten speelde met zwart tegen Jonas Hilwerda. In de opening had zwart een pion geofferd, maar zag deze pion niet meer terug. Wat daarna ontstond was een heel erg boeiend middenspel met veel manoeuvres. Na de tijdcontrole had zwart voldoende compensatie voor de pion en op het einde van de partij kan zwart zijn pion terug winnen, maar vanwege de stand in de wedstrijd werd remise overeen gekomen. Eindstand 4½-3½. Een uitstekend begin van de competitie. De volgende wedstrijd is op zaterdag 6 oktober a.s. Dan is Hoogeveen de tegenstander.

HSP/Veendam-Staunton 4½-3½

Peter Riksten(2149)-Jonas Hilwerda(2164) ½-½