Wat moet je nou als webmaster? Eerst zaterdag een verslag van HSP/Veendam 1 tegen Hoogeveen 1, nu een kleine week later een verslag van de maandagwedstrijd ESG 1 tegen HSP/Veendam 1. Verwarring alom, hoe vaak speelt dat eerste nou eigenlijk? Drie van de acht spelers kwamen inderdaad tot twee partijen in drie dagen (met een totaalscore van 1 uit 6?!), eerst in de KNSB en later in de Nosbo. Maar moeten we beide teams dan HSP/Veendam 1 gaan noemen? Teamleider Sander van het eerste, uhh tweede, postte zijn verslag op het forum onder de naam team 2. HSP/Veendam 2 gaat het dus worden op deze site. Alle verslagen zijn uiteindelijk te vinden onder het kopje externe competitie.....

 

Nosbo: ESG 1-HSP/Veendam 1 (of 2) 3.5-4.5

Afgelopen maandag (8 oktober) speelden we de eerste wedstrijd in de nieuwe hoofdklasse B van de Nosbo, tegen het eerste team van ESG. Het verslag van ESG meldt dat wij 'qua rating vele malen sterker' zouden zijn, maar dat viel erg mee (of tegen?). We speelden bepaald niet in de sterkst mogelijke opstelling, maar hadden wel een gemiddeld ratingoverwicht van bijna 50 punten. Favoriet waren we zeker wel.

Olaf was als eerste klaar, hij verloor met wit aan bord 3 (0-1). Hij meldt daarover zelf:
Tja, mooie combinatie met dreigende damewinst. Daarna had ik een tijdelijk stukoffer moeten plaatsen om uiteindelijk een kwaliteit voor te komen. Dit helaas gemist maar daarna nog steeds uitstekende stelling. Helaas speelde de tijd daarna een rol, want het is wel even wennen het kwartiertje minder.

Het eerste halfje werd gescoord door Erwin (0,5-1,5,), met zwart aan bord 6. Er had meer ingezeten, in tijdnood miste hij een kansrijke (vermoedelijke winnende) voortzetting. Even later werd een remiseaanbod geaccepteerd.

Peter trok de stand daarna gelijk (1,5-1,5) met een overtuigende overwinning aan het eerste bord, met wit. Hij schrijft zelf:
In de opening offerde ik mijn b-pion. Als compensatie kreeg ik hiervoor een ontwikkelingsvoorsprong en open lijnen. Mijn tegenstander verdedigde lange tijd goed, maar in de tijdnood won ik via een paardvork een toren. Hierna gaf mijn tegenstander op.

Frits bracht ons vervolgens op voorsprong (2,5-1,5) middels een zege aan bord 5. Frits kwam met wit wat minder uit de opening, maar wist toch een pion te winnen en zijn tegenstander onder druk te zetten. In een spannende wedstrijd werd de zwarte dame ingesloten en geruild voor een loper. De tegenstander probeerde nog een tegenaanval op te zetten, maar dat werd afgeslagen.

De voorsprong groeide door een zege van onze Arjen tegen de Arjen van ESG (3,5-1,5), op bord 8. Na een rustige aanvangsfase besloot HSP-Arjen de stelling open te breken door zijn pion naar c4 te spelen. Het bleek een goede keus omdat de zwarte stukken actiever stonden. Dat voordeel resulteerde uiteindelijk in pionwinst voor zwart. Na vervolgens een onnauwkeurige zet van de witspeler die in tijdnood verkeerde bleek verlies van de witte Dame onafwendbaar en was het pleit beslecht, 0-1.

Invaller Kor bracht daarna het eerste matchpunt over de streep (4-2) met een solide remise aan bord 7,met wit. Hij rapporteert:
De opening was symmetrisch Engels waarin ik rond de 20ste zet een plusje kreeg. Nadat zwart wat passief kwam te staan, miste ik op zet 26 een kwaliteitswinst waarna de stelling meteen weer gelijk was. Zwart sloeg remise af vanwege mijn naderende tijdnood maar moest na pionnenruil toch berusten in remise.

Met een 4-2 voorsprong waren Johan en Sander nog bezig aan bord 3 en 4. Johan stond al geruime tijd moeilijk, met een pion minder, maar verdedigde taai. Sander zat in tijdnood en probeerde een lastig toreneindspel remise te houden. Vlak na elkaar, iets voor twaalven, viel bij beide partijen de beslissing.

Na lang verdedigen ging het bij Johan uiteindelijk toch mis (4-3), hij meldt:
Ik speelde met zwart en kwam na de opening iets minder te staan. Wit wikkelde af naar een dubbel toreneindspel. Na een torenruil stond ik 1 pion achter. In het verre eindspel miste beide spelers kansen op beter spel. Wit won verdiend op zet 86.

ESG hoopte nog op een gelijkspel, omdat Sander in tijdnood zat en op een gegeven moment ook een pion weggaf, diep in een toreneindspel (T+K+pion tegen T+K). Donkere wolken pakten zich samen boven de zwarte stelling, maar plotsklaps brak de zon door omdat wit de torens afruilde en zwart daarmee de oppositie gaf in het pioneindspel. Daarmee kwam acuut een remisestelling op het bord, die twee zetten later ook werd overeengekomen.

Opluchting bij de onzen, een 4,5-3,5 zege was een feit. Een goed begin van de competitie!

 

KNSB: Hoogeveen 1-HSP/Veendam 1 5.5-2.5

Zaterdag 06 oktober: terwijl de webmaster met Staunton 2 in het denksportcentrum kennis maakte met de harde schaakwetten van LOS, speelde HSP/Veendam 1 haar tweede wedstrijd. Om 17.30 uur besloot de webmaster nog even Salawaku aan te doen omdat hij om 18.00 uur op 200 meter afstand een feest had, helaas was de wedstrijd toen net afgelopen. Dankzij Johan weer een uitgebreid verslag! 

 

Op zaterdag 6 oktober jl. stond alweer de tweede KNSB-competitie wedstrijd op het programma voor HSP/Veendam. Na de overwinning op Staunton in de eerste ronde gingen de spelers met frisse moed naar Hoogeveen. Na wat oponthoud op de A28 vanwege wegwerkzaamheden kon de wedstrijd rond 13.00 uur beginnen.

 

Het heerlijke nazomerweer in Hoogeveen konden de spelers van HSP/Veendam niet inspireren. Als eerste was Johanan klaar. Hij speelde met zwart op bord 2 tegen Marten Berghuis en kwam al snel minder te staan. Na een wit stukoffer dacht zwart met een tussenzet hier voordelig uit te komen. Helaas had Johanan een mat over het hoofd gezien. Hierna won wit gemakkelijk (1-0).

Op bord 6 speelde Johan met zwart tegen Willem Boontje. De partij kwam rustig op gang en rond de 20ste had zwart een hele mooie aanval opgezet tegen de witte koning. Iedereen dacht dat er materiaalwinst in zat voor zwart, maar ook de computer geeft helaas geen voordeel. Daarna verdedigde Johan niet goed, kwam in tijdnood en ging op de 31ste zet in een verloren stelling door de vlag (2-0).

Erwin Heijnen speelde op bord 4 met zwart tegen Christiaan Mol. In het middenspel stond zwart heel erg goed, maar in de wederzijdse tijdnood ging het helemaal mis voor Erwin. Hij blunderde een stuk weg en even later gaf hij op (3-0).

 

Bernard speelde op bord 8 met zwart tegen Leo Spaans. Zwart kwam vrij snel comfortabel te staan door het doorgeschoven witte centrum op te blazen. Zwart stond een pion voor en even later werd er ook nog een kwaliteit cadeau gedaan. Daarna schoof Bernard de partij vakkundig uit (3-1).

Olaf speelde met wit op bord 7 tegen Edwin de Jonge en kwam heel mooi te staan met de opstoot f4-f5. Zwart rokeerde lang en ook in deze partij werd de wederzijdse tijdnood beter gespeeld door de speler van Hoogeveen. Olaf verloor een paard en zwart wikkelde af waarna even later wit opgaf (4-1).

Rienk speelde met wit op bord 5 tegen de jarige Marc Snuverink en gaf geen cadeautjes weg. Wit had het loperpaar en ruimtevoordeel. Nadat zwart een pion weggaf en zijn paard op h8 belandde won wit een tweede pion. Een paar zetten later gaf zwart het op (4-2).

Op bord 3 speelde Wiebe met wit tegen Herman Voss. Nadat beide koningen tegengesteld waren gerokeerd kon het aanvallen beginnen. De stukoffers en schijnoffers vlogen elkaar om de oren. In de tijdnoodfase werd er door beide spelers kansen gemist op de winst. Toen de kruitdampen waren opgetrokken kon zwart afwikkelen naar een remise-eindspel. Hierdoor stelde Herman de winst voor Hoogeveen veilig (4½-2½).

Als laatste was Peter Riksten bezig met wit op bord 1 tegen Andries Mellema. Na 9 zetten bood zwart al remise aan, maar Peter speelde door. Het was nog maar 14.00 uur en er kon nog van alles gebeuren. Peter offerde een pion in het middenspel en kreeg daarvoor mooie aanvalskansen. Op zet 31 mist wit een kans op groot voordeel. Daarna had zwart de partij onder controle en gaf dit voordeel niet meer weg.

 

Eindstand 5½-2½. Door deze nederlaag staan we op de 6de plaats. De volgende wedstrijd is op zaterdag 3 november a.s. uit tegen de Spassky’s.

Hoogeveen-HSP/Veendam 5½-2½

Andries Mellema(2120)-Peter Riksten(2149) 1-0

Marten Berghuis(2020)-JohananHavinga(2015) 1-0

Herman Voss(1904)-Wiebe Wielenga(1971) ½-½

Christiaan Mol(1885)-Erwin Heijnen(2022) 1-0

Marc Snuverink(1828)-Rienk Hoogeveen(1939) 0-1

Willem Boontje(1812)-Johan Scharft(1981) 1-0

Edwin de Jonge(1683)-Olaf Cliteur(1883) 1-0

Leo Spaans(1688)-Bernard Bontjer(1884) 0-1

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: 18.30-19.30 uur

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

De Nosbo-thuiswedstrijden zijn op donderdag: 19.45-00.00 uur