Snelschaakkampioenschap HSP op donderdag 20 december

Op 07 december kwam de voorzitter van HSP via de app met het altijd belangrijkste verzoek van het jaar! Wil je het snelschaakkampioenschap van HSP op de site gaan aankondigen? Alleen al na het lezen van het bericht begint de spanning te stijgen. Wie gaat die vermaledijde KNSB-spelers eindelijk eens schaakles geven? Welke Nosbo-speler gaat een keer eens goed uitpakken? Gaan er Veendammers meedoen om de belangrijkste prijzen of moeten we hun deelname gaan boycotten? Wie wint de bekende poedelprijs? Bij de ALV het besluit dat er een nieuwe snelschaakbeker zou gaan komen, gaat die beker er net zo lelijk uitzien als de vorige? Wil de winnaar het liefst de beker achter de bar verstoppen of aan Anita meegeven? Wel zeker dat de beker de naam van de oprichter van Het Springend Paard blijft behouden, namelijk de Nico Ritsemabokaal! 

Veel belangrijker is natuurlijk wie er met welke prijs in natura van door gaat! En nee, het gaat dan niet om dames in natura (ofschoon sommige leden dat misschien wel zouden willen) maar om de bekende prijzen: een sixpack bier, een Axe doucheschuim, Merci-chocolaatjes, een flesje wijn, een bon voor salade van de Kern enz. enz. De Olympische gedachte staat voorop, meedoen is belangrijker dan winnen (zolang iedereen maar van mijn prijs afblijft!).

Net zo belangrijk is dat iedereen zich vantevoren opgeeft omdat de penningmeester budget beschikbaar moet maken voor de voorzitter die gewoontegetrouw de belangrijke inkopen doet. Daarom het verzoek dat een ieder zich uitterlijk 19 december opgeeft bij Kor via het forum, de mail, een app, de telefoon of rechtstreeks op de clubavond. Ook belangrijk dat iedereen op donderdagavond op tijd aanwezig is, kortom tussen 19.30 uur en 19.45 uur vanwege de te maken indeling!

Duidelijk is dat bovenstaande foto vorig jaar rond 23.30 uur is genomen. Wie feliciteert nou eigenlijk wie?

 

HSP/Veendam wint opnieuw niet van Hoogeveen

Op dinsdag 27 november jl. stond alweer de derde ronde van NOSBO-competitie op het programma in Hoofdklasse B. HSP/Veendam in moest het opnemen tegen Hoogeveen 1. Ons KNSB-team had eerder dit seizoen al gespeeld in Hoogeveen en vrij kansloos verloren. We waren dus gewaarschuwd.

 

 

Olaf meldde zich op de wedstrijddag ziek af, maar gelukkig kon Henk invallen. Nadat iedereen keurig op tijd arriveerde in Hoogeveen konden we beginnen. De score werd geopend door Johan. Hij speelde op bord 4 met zwart tegen Bert Janmaat. Heel snel werden er veel stukken geruild en was al snel de muziek uit de stelling (½-½). Op bord 7 speelde Henk met wit tegen Jan Peek. Al vrij snel verloor wit materiaal. Henk speelde nog dapper door, maar de zwartspeler maakte geen fouten (1½-½). Peter speelde op bord 1 met wit opnieuw tegen Andries Mellema. Na wederom een vrij vroeg remise-aanbod van zwart offerde Peter een pion, maar zwart verdedigde goed. Het goed ‘getimede’ remise-voorstel van zwart werd nu wel geaccepteerd door wit (2-1). We kwamen weer op gelijke hoogte door Erwin. Hij speelde op bord 5 met wit tegen Leo Spaans. Na de favoriete opening van wit won Erwin een stuk in de opening en gaf dit voordeel niet meer weg (2-2). Hoogeveen kwam weer op voorsprong door bord 8 te winnen. Arjen speelde op bord 8 met zwart tegen Jeroen Bottema. Zwart verloor in het middenspel een pion en kwam daarna in een passieve stelling terecht wat wit daarna keurig uitspeelde (3-2). Wiebe speelde op bord 2 met zwart tegen Edwin de Jonge en stond een hele tijd heel goed. Na wits Lf5 stond wit opeens heel goed en won een pion. Een remise-aanbod van zwart in het dubbeltoreneindspel werd aangenomen door wit (3½-2½). Teamleider Sander speelde met wit op bord 3 tegen Marten Berghuis en stond in het middenspel niet goed. In de uitvluggerfase won wit een pion. Het resterende dame-loper-eindspel werd remise gegeven (4-3). Als laatste was Frits bezig. Hij speelde met zwart tegen Ruud Winkel en kwam al snel moeilijk te staan. Frits kwam wel een kwaliteit voor, maar daarvoor had wit mooie aanvalskansen. Even leek het erop dat wit zou winnen, maar Ruud zag deze winstweg niet. Daarna speelde zwart de partij keurig uit. Eindstand 4-4.

 

De volgende wedstrijd is op donderdag 10 januari 2019. Dan is Groninger Combinatie 1 de tegenstander.

 

Hoogeveen 1-HSP/Veendam 1                         4-4

Andries Mellema(2123)-Peter Riksten(2142)    ½-½

Edwin de Jonge (1755)-Wiebe Wielenga(1959) ½-½

Marten Berghuis(2038)-Sander Sprik(1832)     ½-½

Bert Janmaat(1712)-Johan Scharft(1944)         ½-½

Leo Spaans(1653)-Erwin Reintke(1736)                       0-1

Ruud Winkel(1677)-Frits Wijbenga(1733)         0-1

Jan Peek(1409)-Henk van Boekel(1259)          1-0

Jeroen Bottema(1565)-Arjen Waijer(1682)        1-0

 

HSP/Veendam 2 pakt koppositie in Nosbo tweede klasse B

Na een kansloze 4-0 nederlaag in de beker tegen Groningen mochten we een week later alweer thuis tegen Hoogeveen 2 aantreden. Een op papier een aardig sterke tegenstander die niet onderschat mag worden. Op bord 1 kwam Rudolf met zwart gelijkwaardig uit de opening en ik dacht al snel ergens remise te gaan zien.

Rudolf compliceerde de stelling en joeg de witte koning naar het midden van het bord wat uiteindelijk mat-in-3 of materiaalwinst opleverde. Het eerste punt was binnen.

Kor op bord 2 kwam aardig uit de opening en kreeg een prima stelling op het bord met een gevaarlijke pionnenoverwicht op de koningsvleugel. Een slordig zetje van hem activeerde de inactieve torens van de tegenstander waarna het eigenlijk meteen ook remise was. Klaas op bord 3 stond de hele avond aardig gedrukt maar de tegenstandster zag geen directe winst. Het remise-aanbod van Klaas werd gelukkig geaccepteerd. Hauke op bord 4 had ergens een kwaliteit gewonnen wat keurig werd uitgetikt. Volgens Hauke was het met name te wijten aan het zwakke doch agressieve openingsspel van z'n tegenstander.

Een prima 3-1 overwinning. Over drie weken wacht de “uitwedstrijd” tegen HSP/Veendam 4.

 

Eerste team HSP/Veendam wint nipt van Haren/Oostermoer

Op zaterdag 24 november jl. stond alweer de 4e ronde van de KNSB-competitie op het programma. Na de nederlaag tegen de Spassky’s in de vorige ronde stond nu de derby tegen Haren/Oostermoer voor de deur. Nadat de opstelling bekend werd gemaakt konden we direct zien dat onze tegenstander behoorlijk verzwakt aan het bord verscheen. Goede reden om deze wedstrijd te winnen om niet in degradatienood te komen na 4 wedstrijden.

De score werd geopend door Johan. Hij speelde op bord 4 met wit tegen Tomas Hiemstra en kreeg snel het loperpaar. Zwart ging ten aanval op de witte koning. Nadat de aanval niet doorsloeg kwam wit beter in het spel en maakte zwart een paar behoorlijke fouten. De vrije h-pion besliste de partij (1-0).

Erwin speelde op bord 3 met zwart tegen Andreas Tasma en kwam in het middenspel heel goed te staan, omdat hij beter manoeuvreerde dan zijn tegenstander. In opkomende tijdnood zag zwart geen winstplan en koos eieren voor zijn geld. Remise (1½-½).

Peter speelde met zwart op bord 1 tegen Vincent Valens en dat werd een boeiende remise waarin beide partijen weinig voordeel konden behalen (2-1).

Deze wedstrijd had Vincent in zijn agenda aangekruist om te willen spelen. Dat kwam goed uit want Johanan kon deze keer niet. Hij speelde met zwart op bord 5 tegen Joris Spanjer en had weinig voordeel behaald. In het middenspel won zwart de partij door middel van een schaakje op b1 (3-1).

Wiebe speelde op bord 2 met wit tegen Paulo Valiente en nam te veel risico’s. Nadat de witte vrijpion op c7 onschadelijk was gemaakt speelde zwart de partij keurig uit (3-2).

Olaf speelde op bord 7 met zwart tegen Carla Graafland en kwam goed uit de opening en in het middenspel won hij een kwaliteit op c2. Dit voordeel gaf hij niet meer weg (4-2).

Na de tijdcontrole waren er dus nog twee partijen bezig. Uit deze partijen moesten we nog een ½ punt scoren om de wedstrijd te winnen. Sander speelde op bord 8 met wit tegen Tim Bredek en had een veel belovend middenspel. Na een beroerde torenzet kwam zwart binnen op de 2e rij en won zwart de partij (4-3).

Als laatste was Bernard bezig. Hij speelde met wit op bord 6 tegen Mario van der Raad, een ogenschijnlijke partij met wisselde kansen. In het middenspel stond zwart beter, maar wist dit geen overtuigend vervolg te geven. In de eindstelling stond wit beter, maar Bernard nam het remise-voorstel van zwart aan vanwege de einduitslag.

 

Eindstand 4½-3½. Hierdoor staan we op een keurige 5e plaats. De volgende wedstrijd is op zaterdag 15 december a.s. Dan is in Damwoude Schaakwoude onze tegenstander. 

HSP/Veendam-Haren/Oostermoer                                 4½-3½

Peter Riksten(2142)-Vincent Valens(2223)                  ½-½

Wiebe Wielenga(1959)-Paulo Valiente(1811)              0-1

Erwin Heijnen(2006)-Andreas Tasma(1788)                ½-½

Johan Scharft(1944)-Tomas Hiemstra(1702)               1-0

Vincent Geeraets(1993)-Joris Spanjer(1610)               1-0

Bernard Bontjer(1890)-Mario van der Raad(1812)      ½-½

Olaf Cliteur(1861)-Carla Graafland(1569)                     1-0

Sander Sprik(1832)-Tim Bredek(1168)                          0-1

 

 

 

 

 

 

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: 18.30-19.30 uur

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

De Nosbo-thuiswedstrijden zijn op donderdag: 19.45-00.00 uur