Een groot aantal leden van HSP en Veendam deed afgelopen week mee aan het schaakfestival in Groningen, helaas waren de resultaten vrij matig. In voorgaande jaren werden er regelmatig prijzen binnen gehaald; Bernard won ooit de B-groep, Erwin won meerdere prijzen in de compact C-groep en ik zelf won drie jaar geleden nog de compact B-groep.

Katrinus is jarenlang dammer geweest en legt zich sinds dit seizoen toe op het schaken. In de vierkamp groep K kwam hij met een geschatte rating van 1250 tot 1 uit 3 en een TPR van 1002. Heel goed en mooi dat hij aan dit toernooi meedeed, kilometers maken en ervaring opdoen is het advies!

Yeb was in de B-groep met een Fide-rating van 1989 als 9e geplaatst. Zelf gaf hij tijdens het toernooi aan erg uit vorm te zijn en dit toernooi te willen gebruiken om zijn vorm terug te vinden. Na een moeizame start kwam er een goed middendeel wat leidde tot 4 uit 6, helaas volgde er nadien twee nederlagen. Uiteindelijk eindigde hij op plek 26 met 5 uit 9 en een TPR van 1756. Yeb gaf zelf aan te verwachten dat hij gaat terugvallen naar een KNSB-rating onder de 1900, met een W-WE van -2.38 t.o.v. zijn startrating verliest hij bijna 60 Fide-ratingpunten.

Sander was in de B-groep met een Fide-rating van 1911 als 19e geplaatst. Een paar jaar leden speelde hij een uitstekend toernooi waardoor zijn Fide-rating ongeveer 80 punten hoger is dan zijn KNSB-rating. Sander speelde een matig toernooi getuige zijn 4.5 uit 9 en TPR van slechts 1693. Met een W-WE van -2.27 verliest hij ongeveer 56 Fide-ratingpunten. Voor hem spijtig dat zijn tegenstander in de laatste ronde afwezig was, daarmee wel een punt maar geen ratingpunten terug te verdienen.

Wim Smit presteerde dit toernooi het beste. In de B-groep behaalde hij plaats 65 met een score van 3 uit 8 en een TPR van 1626. Met een W-WE van +1.38 wint hij ongeveer 35 Fide-ratingpunten.

In de compactgroepen vijf leden, echter wel met een deels opmerkelijke opkomst. Rienk speelde in compact A en startte met 0 uit 2 (een TPR van 1068, een W-WE van -1.26 met een verlies van ongeveer 31 Fide-ratingpunten), daarna een melding van afwezigheid in alle ronden daarna.

Redenen van afwezigheid blijven vaak onduidelijk: is het legitiem vanwege persoonlijke omstandigheden of echt aanwezige ziekte of is het minder legitiem vanwege zogenaamde ziekte of het willen voorkomen van het spelen van een desastreus toernooi en daarmee bijv. het verlies van een sloot aan ratingpunten? Afmelders vergeten vaak dat andere deelnemers slachtoffer worden omdat er dan ineens iemand vrij is, spijtig want je wilt toch graag waar voor je geld en alle ronden echt spelen.

In compact B begon Rudolf met 1 uit 1, ook daarna een afwezigheid voor de rest van het toernooi.

Erwin viel in het verleden vaak in de prijzen in de compact C-groep, nu behaalde hij 2 uit 5 in de compact B-groep. Toevallig was ik getuige van een prachtige mataanval in speelronde 4. Met een TPR van 1510 en een W-WE van -0.82 verliest ook hij echter een behoorlijk aantal Fide-ratingpunten (bijna 21).

Robert was met een Fide-rating van 1641 als 33e geplaatst. Daarmee voor hem de uitgelezen kans om tegen sterkere tegenstanders te kunnen scoren en tegemoet te komen aan zijn wens om eens flink aan ratingpunten te kunnen winnen. Wat volgde was echter een score van 0 uit 4 en afwezigheid tijdens de laatste ronde, een TPR van 913 en een W-We van –1.61 en dus een verlies van 40 Fide-ratingpunten.

In compact-C behaalde Mark een zeer verdienstelijke 3.5 uit 5 en daarmee 10e plaats. Omdat hij meespeelde met een KNSB-rating ontbreekt bij hem een TPR en W-WE. Ik vermoed ratingverlies omdat zijn tegenstanders een beduidend lagere rating hadden.

Daarmee de conclusie dat het voor HSP/Veendam veelal een toernooi was om heel snel te vergeten.

 

Johan Scharft snelschaakkampioen HSP

Aan het begin van de kortste dag van het jaar en dus aan het officiële begin van de winter werden eindelijk de prijzen in natura uitgereikt. Vlak voor de start van de nachtelijke uren waren de kruitdampen opgetrokken en werd duidelijk wie na een zinderende strijd snelschaakkampioen van HSP was geworden.

De avond was nog gemoedelijk begonnen. In totaal 19 deelnemers met meerdere Veendammers en ook Erwin Heijnen die sinds het begin van dit seizoen ons KNSB-team versterkt. De gemoedelijkheid ging over in enige stroperigheid; alles in één poule met 18 ronden of toch beginnen in twee poules en daarna drie finalepoules? Ook de at random-briefjes van wedstrijdleider Klaas gaven beroering, gelukkig bleek hij de enige aanwezige die de geschreven getallen op de briefjes kon lezen. De indeling van ronde 1 en daarna het vastleggen van de uitslagen zorgde voor enige oponthoud, maar daarna kwam er discipline bij de aanwezigen en kon de strijd gaan ontbranden.

 

De favorieten waren duidelijk, aanwezig waren de KNSB-ers Erwin H., Johanan, Johan, Wiebe en Yeb die ook nog eens keurig waren verdeeld over de twee beginpoules. Enige vraag zou dan nog zijn wie zich aan de finalepoule zou gaan toevoegen? Bij de favorieten sneuvelde Yeb, Luuk speelde een prima voorronde en verraste dus met zijn plek in de finalepoule. In de andere poule had Erwin R. het op zijn heupen; vorig jaar nog troosteloos voorlaatste geworden, nu bleef hij favorieten Sander en Lucien knap voor.

De avond verliep vrij gestroomlijnd, wel meerdere keren de nodige verwarring over wie moest nou tegen Erwin H./Erwin.R, Siebe en Wiebe? Klaas kreeg af en toe ondersteuning van voorzitter Kor in het tellen en rekenen, terwijl ondertussen de onrust aan het toenemen was over de prijzen. Want waar waren die eigenlijk en in hoeverre is in natura in natura? Er kwamen steeds meer wensen en verwachtingen bij, variërend van een afspraak in een massagesalon tot een enkele reis naar Timboektoe.

 

In de finalepoules ontbrandde de strijd enorm, vooral de vier KNSB-ers maakten elkaar het leven flink zuur en verschillende partijen werden in de gezamenlijke dying seconds van de partij beslist in pogingen elkaar door de vlag te jagen.

Vlak voor de beslissende partij tussen Johanan en Johan, wedstrijdleider Klaas is op de achtergrond alles aan het controleren.

Last but not least wel een meer dan verdiende winnaar. In de voorronde met 8 uit 9 en in de finaleronde met 5 uit 5 werd Johan winnaar van de vernieuwde Ritsema-bokaal en een lekkere fles wijn. Johanan werd tweede, Erwin H. debuteerde met een verdienstelijke derde plaats en daarmee een bon voor een kerstsalade van het wijkcentrum. In de onderste regionen liet oud-dammer Kathrinus zien zijn schaakniveau snel aan het verbeteren te zijn, de poedelprijs met bol.com cadeaukaart ging uiteindelijk naar Matthijs.

 

Meerdere leden doen komende week mee aan het kersttoernooi in Groningen (Yeb, Sander en Wim Smit in de B-groep, Rienk, Erwin, Rudolf, Rob en Mark in de compact-groepen).

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: 18.30-19.30 uur

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

De Nosbo-thuiswedstrijden zijn op donderdag: 19.45-00.00 uur