Retraite doet teamleider goed….HSP/Veendam 2 vloert koploper bijna…..HSP/Veendam 2 neemt revanche op zichzelf…..HSP/Veendam 2 in opgaande lijn op weg naar het kampioenschap…..

Verschillende mogelijke titels voor boven dit verslag passeerden rond het midden nachtelijke uur, zelfs onze lieve bardame Anita deed buiten de overkill aan aanwezige pepernoten mee aan de feestvreugde door een rondje van de zaak aan te bieden.

Aan het einde van de avond stonden de vijf Sinterklazen met lege handen....

Eigenlijk is het toch wel wat, blij zijn met zo waar een matchpunt tegen wel weer één van de koplopers. Vanuit een Amsterdams ziekenhuis waren we per mail al bemoedigend toegesproken door onze kopman, na zelfs een langdurige operatie blijft hij steevast van plan om dit seizoen nog mee te gaan spelen. Net zo belangrijk is dat de retraite van onze teamleider naar Bangkok, naast uiteraard de nodige suggestieve opmerkingen, leidde tot een bijna briljante teamopstelling. De vier hoogste ratinghouders in slagorde op alle borden met zwart, de vier laagste ratinghouders op slagorde op alle borden met wit. Het plan bleek aan het einde van de avond bijna briljant, in elk geval keerden onze tegenstanders teleurgesteld huiswaarts.

De bijna briljante teamopstelling leidde in het begin van de avond tot succes. Het plan was H&O in slaap te sussen met twee remises van twee van onze hoogste ratinghouders tegen juist hun laagste ratinghouders. Lucien, gekweld door ernstig slaaptekort en midden nachtelijke avonturen vanwege een ziek zoontje, koos een bekende remisevariant tegen de vaak al op remise spelende Bart. Dit leidde ertoe dat zij elkaar na zet 11 van zwart bij de bar tegen kwamen en het volgende gesprek ontstond: “Het is eigenlijk wel een saaie partij” (Bart), “Ja, dat klopt (Lucien)”, “Ik dacht net aan remise voorstellen” (Bart), “Ik ook, dan stel ik nu maar remise voor” (Lucien), “Akkoord” (Bart) en de handen werden bij de bar geschud.

Nog geen minuut later kwamen Theo en Thomas er aan wandelen. Vrijwel alle stukken waren geruild, een paar trucjes doorzien en wat resteert was een sterk afgevlakte stelling. Daarmee al om 20.45 uur een 1-1 tussenstand, op de andere zes borden echter wel hevige strijd.

De partij van de dag was ongetwijfeld de strijd op bord 1 tussen de (na zijn retraite) ontspannen teamleider Sander met zwart en jeugdtalent Loek. In de barruimte leidde deze Najdorfpartij tot een voortdurend meedenken door Bart, Lucien, Thomas en de vader van Loek. Loek viel aan op de koningsvleugel, kwam binnen op f7 en de zwarte koning moest vluchten via d8 en c7. Op de damevleugel echter druk en verborgen matdreiging via de c-lijn waarbij de zwarte zet b4 het witte paard van c3 zou kunnen verjagen of vangen. Duidelijk is dat er door iedereen kansen over en weer werden gezien. Loek koos voor Pa4 na genoemde b4 en daarmee verlies van het paard, echter compensatie door twee gewonnen pionnen en druk en initiatief op de damevleugel. Loek grijpt aansluitend mis door ook de a6 pion met de dame mee te snoepen; deze blijkt echter zwaar vergiftigd (zwarte toren naar a8, witte dame terug naar h6) en opent de a-lijn voor de zwarte torens. Na het schijnoffer Txa2 is er aan mat niet meer te ontkomen, de witte stukken op de damevleugel staan te ver weg om bij de verdediging te kunnen worden gehaald.

Op bord 8 met wit speelt invaller Wim een prima partij tegen zijn op papier veel sterkere tegenstander. Materieel blijft het heel lang gelijk staan, positioneel komt zwart echter zet voor zet beter te staan en verhoogd de druk op de witte koningsstelling. Wim doet dappere pogingen om ook tot actief tegenspel te komen, maar moet uiteindelijk toch het onderspit delven.

Op bord 7 met zwart komt Frits moeizaam uit de opening, het initiatief ligt bij wit waarbij het materieel wel gewoon gelijk blijft staan. Het lukt Frits om de stelling steeds meer gelijk te trekken en zelfs toe te werken naar een positionele plus. Belangrijker is echter dat zijn tegenstander meerdere keren vergeet zijn klok in te drukken, veel bedenktijd gebruikt en uiteindelijk gewoon zelfs door zijn vlag gaat. Daarmee een 3-2 tussenstand en nog drie partijen gaande.

Op bord 6 met wit speelt invaller Kor een ingewikkelde Franse partij tegen Johan. In het middenspel staan er op een gegeven moment wederzijds stukken in en heeft Kor ook nog eens een zeer vervelend gepend paard op c3. Mijn indruk is dat zwart hier ergens een betere voortzetting heeft gemist, nu leverde de tactische varianten niet meer op dan een pion voorsprong. Stelling technisch blijkt deze pion echter niet van meerwaarde, er ontstaat een dynamisch evenwicht waar aan remise niet valt te ontkomen.

Op bord 2 met wit speelt Erwin een prima partij tegen de sterkste H&O-speler, net als bij eerdere partijen gaat dit echter wel ten koste van veel bedenktijd. Zwart heeft gedurende de partij steeds wel een positionele plus en na pionwinst lijkt er ook een gewonnen eindspel voor zwart op het bord te zijn gekomen. Maar zoals vaker komen er ook kansen om dit te repareren richting remise, worden deze kansen gemist en maakt zwart het helaas voor ons toch netjes af.

Tenslotte op bord 4 met wit Arjen in een partij waarbij lang weinig lijkt te gebeuren en er vooral positioneel wordt gespeeld. In het middenspel en richting eindspel is het vooral Andreas die pogingen doet om de partij naar zich toe te trekken, echter Arjen kan het deskundig keepen en de boel dichthouden.

Alles bij elkaar opgeteld dus een 4-4 gelijkspel, voor H&O mogelijk een duur puntverlies en voor HSP/Veendam 2 een punt waarmee we van de hatelijke nul af zijn.

Op vrijdag 12 januari een vervolg (tenminste als de weersomstandigheden meewerken) in de uitwedstrijd tegen het Kasteel 1.