Zaterdag 26 september stond de eerste wedstrijd van de KNSB derde klasse A op het programma, de competitieleider had bedacht dat meteen maar de derby tegen promovendus Haren/Oostermoer gespeeld zou gaan worden. Interessant is dat enkele jaren geleden HSP een paar keer een visje uitgooide om een samenwerking met Oostermoer aan te gaan, destijds echter zag een klein deel van Oostermoer daar geen heil in. Het gevolg was dat HSP en Veendam twee jaar geleden een samenwerking extern zijn aangegaan, gevolgd door promotie naar de KNSB en vorig seizoen handhaving in de KNSB. Vorig seizoen volgden Oostermoer en Haren dit voorbeeld; op zich misschien niet heel vreemd aangezien er destijds ook het voornemen was om bij de gemeentelijke herindeling samen te gaan (overigens schijnt dit weer van de baan te zijn). Het gevolg van de samenwerking was ook de titel in de promotieklasse en dus promotie naar de KNSB. Als deze lijn breder wordt voortgezet zou het heel goed kunnen dat het tweede team van Haren/Oostermoer dit jaar kampioen gaat worden in de eerste klasse, net als vorig seizoen HSP/Veendam 2.

Terug naar de regionale derby, een strijd dus tussen twee combinatieteams (een mode die ook Groningen en Unitas zijn gaan volgen) met beide als voornaamste doel handhaving in de KNSB. Schrijver dezes kwam even na 14.00 uur binnen, waardoor ik dus het welkomstwoord van de wethouder en openingszet (aan neem ik aan bord 1) heb gemist. Mooi wel de opmerking van Maarten Roorda die bij mijn binnenkomst aangaf zich een soort grootmeester te voelen gezien de ambiance en opstelling van de tafels in de speelzaal. Inderdaad een rustige (wel te warme) speelzaal met alle ruimte om de partijen goed te kunnen volgen. Terwijl ik tussentijds nog werd ingezet als koffiebediende (de afstand van speelzaal tot de koffie is ongeveer 100 meter, wachttijd niet meegerekend), gaf een eerste ronde langs de borden geen goed voorgevoel.

Op bord 1 met wit leek Peter op weg naar een zeer lange en ingewikkelde strategische partij. Op bord 2 met zwart kwam Vincent met een optisch nadeel uit de opening. Johanan met wit op bord 3 kreeg een echte Joha-stelling op het bord, dat komt vaak ergens wel goed. Wiebe op bord 4 met zwart kon revanche nemen tegen Anne Haitsma van wie hij een paar jaar geleden na een geweldige partij verloor door een blunder, een eerste blik op het bord gaf daartoe al een goed gevoel. Op bord 5 met wit nieuw teamlid Rienk, de opening voorspelde een vooral tactische partij. Op bord 6 met zwart een eerste schrik, Jan was niet goed uit de openening gekomen en hij leek te moeten gaan vechten voor hooguit remise. Op bord 7 met wit Bernard, een eerste inschatting voorspelde een lange partij. Tenslotte op bord 8 met zwart de tweede schrik, Thale stond al een pion achter en ook werkten zijn stukken geheel niet samen.

De eerste beslissing viel rond 16.00 uur op bord 8. Thale dreigde te worden weggedrukt, openende een soort wanhoopsoffensief met zowel een paard- als torenoffer met vage eeuwig schaak of matkansen. Tegenstander Andreas Tasma consolideerde echter zonder problemen, 1-0 voor Haren/Oostermoer.

Op bord 6 liet Jan een zekere remisestelling aan zich voorbij gaan op grond van de stand op de andere borden. Hij koos voor een iso-pion en een eindspel waarbij het initiatief bij wit lag, ook nog eens gevolgd door een misrekening van Jan die echter wel weer zijn koning beter had staan. Het gevolg een eindspel van paard+5p tegen paard+3p; het werd een wederzijds pionnenrapen waarbij Jan twee vrijpionnen kreeg op de damevleugel die snel oprukten en wit drie vrijpionnen op de koningsvleugel die minder snel vooruit konden. Het uiteindelijke resultaat een remise omdat beide paarden tegen pionnen gegeven moesten worden, 1.5-0.5 voor H/O.

Op bord 5 een zeer interessante tactische partij die Rienk vooral door een sterk loperpaar langzaam maar zeker naar zich toe aan het trekken was. In het late middenspel kwam zwart met zijn enige tegenkans door f3 op te spelen; Rienk accepteerde het offer met gxf3 en dus verzwakking van zijn koningsstelling, maar onderschatte daarna de aanvalskansen van zwart. Bij de analyse bleek zet f4 voor wit voldoende voor tenminste remise te zijn geweest; nu kwam er ineens een paard op f3 binnen, bleek de witte dame door een andere tactische wending buiten spel te staan en ontstond door zwart Dxd4 ineens een onthoudbaar matnet. Erg jammer, een prima partij door eigenlijk één mindere zet weggegeven en dus 2.5-0.5 voor H/O.

De partijen van Peter zijn vaak erg interessant om te volgen, vooral omdat ik als minder goede schaker vaak geen idee heb wat er allemaal gaande is. Duidelijk was wel dat hij steeds een voordeel had en zwart aan het keepen moest. Nog mooier was dat ik na Peters Dh5 het idee had dat hij echt een voordeeltje had bereikt; ik op dat moment aangaf dat we met 2.5-0.5 achterstonden; hij terugliep naar zijn tafel en zijn tegenstander opgaf en hem feliciteerde. Tja, je kunt ook niet alles goed zien en volgen; mooi ook dat beide spelers bijna nog langer analyseerden dan de eigenlijke partij duurde.

Op bord 4 was Wiebe op weg zijn betere opening uit te buiten en een pion te gaan winnen, maar hij werd geholpen door zijn tegenstander die op zet 26 nietsvermoedend door de vlag ging. Daarmee ineens weer 2.5-2.5 als tussenstand.

Op bord 2 besloot Vincent akkoord te gaan met remise. Uit de analyse bleek wit vanuit de opening toch wel een voordeel te hebben bereikt, welke door zwart echter ook weer goed werd gepareerd. Remise een toch vrij terechte uitslag en dus een 3.0-3.0 tussenstand.

Een blik op de beide andere borden gaf goede hoop op toch een zege. Joha speelde een indrukwekkende partij waarbij zijn tegenstander steeds verder achteruit werd gedrukt, er pionnen werden gewonnen en zijn tegenstander niets restte dan gewoon opgeven (3.0-4.0). Tenslotte Bernard in een strategische partij waarbij er rond 15.30 uur alles nog op het bord stond, maar zijn tegenstander een kwaliteit moest geven tegen een zeer sterk paard om daarmee een dreigende aanval te voorkomen. Daarna volgden nog enkele uren een partij waarbij Bernard zijn kwaliteitsvoordeel uiteindelijk ten gelde kon maken.

Uiteindelijk dus een 5.0-3.0 zege voor HSP/Veendam 1 in een wedstrijd die vooraf toch als een soort vierpuntenwedstrijd werd ingeschat.

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: niet aanwezig bij HSP, bij Veendam elke dinsdagmiddag

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

Alle Nosbo-thuiswedstrijden zijn op donderdag: 19.45-00.00 uur