HSP/Veendam 4 speelt het seizoen 2016/2017 in de Nosbo tweede klasse

 

Speelronde 4: DAC 2-HSP/Veendam 4 3-3

Op maandag 23 januari mochten we maar weer eens afreizen naar onze eeuwige tegenstander in klasse 2A, namelijk DAC 2 in Delfzijl.

Al vroeg in de avond kwam Jan met de vraag of hij een remise-aanbod mocht accepteren. Volkomen doodgebloede stelling en een met een pijnlijke rug kampende Jan ga je ook niet dwingen er een lange avond van te maken.

Ikzelf was als tweede klaar. Ook ik ben geveld door pijn in de rug en dat geeft mooi de gelegenheid tot minder actieve lichamelijke activiteiten: het verversen van mijn openingsrepertoire (waar ik al jaren voor wegloop). Ik week iets af van de theorie van een systeem wat regelmatig wordt gespeeld tegenwoordig en mijn tegenstander wist hier niet goed raad mee. Ik kreeg een enorme koningsaanval en na 25 zetten kon m’n tegenstander opgeven.

Klaas vervolgens, liet zijn tegenstander beleefd uitrazen, won een pionnetje en daarna een kwaliteit en tikte het daarna rustig uit.

Wim kreeg op zich goed spel met druk op de vijandelijke koning, maar liet in tijdnood een opzichtig schaakje toe wat hem een toren kostte en dus een nul.

Bij Luuk een klein groot drama. Lastig uit opening, goed knokken, een kwaliteit winnen maar wel met tegendreiging van mat op de achterste rij. Niks aan de hand….even wat schaakjes, de dames ruilen en dan met toren tegen loper en een mooie vrijpion gaan winnen. Simpel dat schaken! Helaas….Luuk begon wat in tennistermen zo mooi heet te “choken”. De tegenstander kreeg een piepklein kansje en greep het meteen aan met beide handen.

Als laatste nog Hauke. Matig uit de opening, een kwaliteit achter maar wel veel compensatie met de stukken. Ingewikkelde stelling, tijdnood en gelukkig een tegenstander die het ook niet meer ziet en zetherhaling niet uit de weg gaat.

Hiermee dus toch nog een puntje mee uit Delfzijl, daarmee ook nog koploper vlak voor Roden 2.

 

Speelronde 3: HSP/Veendam 4-GC 6 4.5-1.5

Op donderdag 08 november de derde speelronde van de tweede klasse A voor HSP/Veendam 4, tegenstander GC 6. De avond begon met excuses van schrijver dezes omdat hij door de webmaster van GC op de vingers was getikt vanwege het gebruik van de naam GUC in het verslag van ons tweede tegen hun vierde, GC is het en zal het blijven. Wel te melden dat genoemde webmaster weer een aantal zaken van onze website heeft overgenomen zonder verwijzing, op de Nosbo-site staat dat dan wel weer netjes vermeldt. Maar even zonder gekheid en modder gegooi, anders wordt het net zo discussie als vorige week gaande tussen de Spassky’s en Sissa, ik vind het natuurlijk prima als er een en ander van andere sites wordt gehaald en dus wordt gedeeld.

GC 6 was vorig seizoen de enige ploeg die ons vierde (toen derde team) een nederlaag toebracht. Destijds werd de wedstrijd uitgesteld vanwege de ijzel en moest het team een week later aantreden zonder kopman. Nu dus kans op revanche en ook nog eens in de vaste basisopstelling. Mooi om te zien dat het vierde team voor dit seizoen helemaal geen ambities heeft, maar intussen wel koploper is en ook meer dan gemotiveerd en geconcentreerd achter het bord zit. HSP/Veendam heeft een traditie hoog te houden, sinds de samenwerking namelijk elk jaar wel een kampioenschap.

De avond begon al met een vroege voorsprong. Jan is vanwege oogproblemen een seizoen vrijwel helemaal afwezig geweest, maar na behandeling en met een nieuwe bril volledig terug. En het was te merken; terwijl ik nog bezig was met het indelen van de interne stond hij met wit op bord 6 al een vol stuk voor en had zijn tegenstander ook nog eens een dubbelpion op de d-lijn. Niet veel later offerde Jan een stuk tegen twee pionnen met dreigende mataanval. Zwart had hier kunnen kiezen voor het geven van een derde pion en weglopen van de koning, maar mistte dit alternatief en liep dus mat.

Op bord 3 met zwart moest broer Klaas al vrij vroeg in de partij in de denktank. Wit had ruimte en was bezig met het opstomen van diverse (centrum)pionnen, er dreigden bijv. allemaal vervelende vorkjes. Klaas overzag dit echter allemaal prima en nam het initiatief over. De d-lijn werd met de zware stukken in bezit genomen, er was ondersteuning van een zeer sterk loperpaar en de druk op de witte stukken en pionnen kon snel worden opgevoerd. Dit resulteerde in pionwinst en een naar promotie marcherende pion. In de afwikkeling volgde stukwinst voor Klaas en dus een gewonnen eindspel. Daarmee al vroeg een 2-0 voorsprong, terwijl de andere vier borden minimaal gelijkwaardig stonden en bleven staan.

Wat volgde was een reeks van remisevoorstellen van HSP-kant met als vaste reactie van de GC-kant “nee, want we moeten winnen”. Op bord 4 met wit kwam Luuk goed uit de opening. Hij won een gezonde pion, maar in plaats van deze voor te blijven staan gaf hij om mij onduidelijke redenen vrijwel meteen weer een pion terug. Vanaf dat moment kwam zwart per zet beter te staan, maar durfde echter ook niet goed door te pakken. Met enig geluk kon Luuk afwikkelen naar een remise-achtige stelling waarbij het bord steeds wat leger werd.

Ondertussen was Kor op bord 1 met zwart weer bezig met zijn “proeve der bekwaamheid”, ofwel ken ik mijn vaste opening goed genoeg en weet wit zich in te houden of niet. Op een gegeven moment een foto-waardige stelling waarbij Kor nog in de opening zeven pionnen op de zesde rij heeft staan en alleen de zet f6 nog ontbreekt, op de zevende rij inmiddels de nodige stukken. Een soort van zeer langzame brede frontaanval waarbij Kor met f5 zijn structuur doorbrak. Uiteindelijk toch de nodige afwikkelingen waarbij Kor beter lijkt te staan, maar na het nemen van een soort giftige pion komt zijn dame toch ineens wat buitenspel. Wit neemt het initiatief en zwart moet uitkijken, wit komt echter niet verder dan het terugwinnen van een pion.

Op bord 2 met wit heeft Hauke lang een gelijkwaardige stelling, maar in het middenspel bereikt hij een stelling die positioneel gewonnen is. Hij moet daarbij kiezen voor een kleine tactische combinatie met daarna Pd6 en minimaal pionwinst, hij mist echter deze en ook een vergelijkbare variant. Het gevolg is een afwikkeling waarbij niet aan remise valt te ontkomen.

Op bord 5 met zwart Wim die een prima partij speelt, rustig en zich niet laten verleiden tot impulsieve acties. De kansen lijken wel te liggen bij wit vanwege meer ruimte en een loper van Wim die maar niet tot ontwikkeling kan komen. Er ontstaat een stelling die vrijwel geheel gesloten is, vele pionnen met voor beide een loperpaar erachter. Remise zou een normale uitslag zijn, echter wit vindt dat hij moet gaan proberen te winnen. Het gevolg is een aardige poging tot forceren met zeker ook tegenkansen, echter Wim blijft erg rustig. Met subtiele zetjes neutraliseert hij eerst de tegenkansen, neemt met Lc1 het initiatief over en begint pionnen op te halen.

Rond 23.15 uur volgen drie remise binnen een minuut. De borden 1, 2 en 4 besluiten dat er echt niet meer in zit, voor de borden 2 en 4 is dat meer dan zeker het geval. Bij bord 1 wordt tot remise besloten vanwege de wederzijds tijdnood. Blijft over Wim die inmiddels dus een gewonnen stelling heeft bereikt en de partij ook knap naar zich toetrekt.

Daarmee dus een verdiende 4.5-1.5 winst en revanche voor de nederlaag van vorig seizoen. HSP/Veendam 4 blijft koploper en krijgt waarschijnlijk met de dames van Sissa 6 als voornaamste concurrent te maken.

 

Speelronde 2: van der Linde 2-HSP/Veendam 4 1.5-4.5

Vorige week verloor het vierde team de bekerwedstrijd tegen ESG 2. Het werd 2-2 na winst voor Wim, remises voor Kor en Klaas en een nederlaag voor Hauke. Het snelschaken werd kansloos met 0-4 verloren. Helaas verder geen verslag ontvangen.

Op 18 november stond de uitwedstrijd tegen vd Linde 2 op het programma, een tegenstander waartegen vorig jaar met grote cijfers werd gewonnen in toen min of meer een soort kampioensduel. In de eerste speelronde had het vierde team verrassend gewonnen van titelkandidaat Roden 2, terwijl op rating ook vd Linde tot één van de sterkere teams kan worden gerekend. De uitslagenserver geeft winst aan voor Kor, Luuk en de gebroeders Kuiper, remise voor Hauke en een nederlaag voor Wim. Ook hier verder geen verslag ontvangen. Daarmee wel ineens weer koploper terwijl er toch echt geen ambities zijn. Op 08 december wacht de thuiswedstrijd tegen GUC 6, ook weer een team met een gemiddeld hogere rating en een team waartegen vorig jaar op ongelukkige wijze werd verloren.

 

Speelronde 1: HSP/Veendam 4-Roden 2 3.5-2.5

Op donderdag 03 november eindelijk de aftrap van de externe competitie voor HSP/Veendam 4. Ook hier toch weer de opmerking dat er bij de competitieleider van de Nosbo een taak ligt de aanvang van de tweede klasse te gaan vervroegen. Het mag toch geen enkel probleem zijn dat teams zich voor bijv. 15 september definitief aanmelden en de competitie ergens begin oktober gaat starten.

Het vierde team startte met een thuiswedstrijd tegen het sterker ingeschatte Roden 2. Voorgaande jaren was het vierde team nog het derde team en daarmee vorig jaar nog kampioen geworden in de tweede klasse, nu echter door spelerswisselingen toch flink verzwakt ten opzichte van voorgaande jaren. Kortom, geen ambities om weer mee te gaan doen om de titel maar gewoon leuke partijen gaan spelen.

De avond begon in enige verwarring omdat zeven spelers zich meldden voor toch maar echt zes borden. Klaas was zo vriendelijk zijn basisplek af te staan aan broertje Jan waarmee de opgeroepen Veendam-invaller Piet ook gewoon mee kon gaan doen.

Al vroeg in de avond stonden er beslissingen aan te komen. Op bord 5 verloor Piet al op zet 8 een stuk tegen een pion, dit daarna gevolgd door nog eens het verlies van meerdere stukken. Piet bleef, misschien ter zelfpijniging, lang doorspelen maar kon echt niet aan een nederlaag ontkomen.

Op bord 3 speelde Wim erg onder zijn niveau. Wim speelt sinds ongeveer drie jaar weer schaak en heeft zich vooral het laatste jaar meer ontwikkeld tot een speler die stabiel spel laat zien en geen gekke dingen meer doet. Gisteravond verviel hij helaas in zijn oude valkuil. Rond zet 10 zag hij naar eigen zeggen het briljante Da5, een zet daarna gevolgd door het volgens hem nog briljantere b5. Het gevolg was verlies van een stuk, een gatenkaas in zijn eigen stelling en daarna gewoon overlopen worden.

Op bord 6 speelde Jan een voor zijn doen prima partij, solide spel en geen gekke dingen doen. Omdat ook zijn tegenstander solide spel liet zien, alle lichte stukken werden afgeruild en er daardoor een gelijkwaardig eindspel aan zat te komen werd vroeg besloten tot een remise.

Op bord 4 liet Luuk zich van zijn bekende kant zien. Als Luuk opent met de vier-pionnen formatie van c4 t/m f4 en zwart gaat afwachten, dan heb je aan Luuk een verkeerde. Met Pd6 schaak werd de rochade van zwart voorkomen en daarna werd uitstekend het gepende paard op d7 gewonnen. Het gevolg een te beginnen eindspel met een volle loper meer, appeltje-eitje zou je denken. Op dat moment echter ook de andere bekende kant van Luuk, namelijk de vraag hoe ga ik dit eigenlijk winnen. Het gevolg schuiven en blijven schuiven en langzaam ontstaat bijna een stelling waarvan je gaat denken dat zwart een vesting gaat bouwen of kan gaan afwikkelen naar een remise-eindspel omdat alle pionnen van het bord kunnen gaan. Na een klein uurtje zag Luuk gelukkig alsnog het licht: met de koning naar voren, de ruimte van zwart flink inperken en uiteindelijk gewoon mat zetten met twee lopers.

Daarmee een 2.5-1.5 achterstand met op de twee eerste borden duidelijk een hoger niveau schaken te zien in gezondere openingszetten, meer tijd nemen voor de opening en het veel langer duren van de partijen zelf. Op bord 2 komt Hauke gelijkwaardig uit de opening, tussentijds geeft hij aan niet goed in de partij te zitten en niet veel te zien. Dat is lastig bij een partij waarbij verschillende tactische varianten in het middenspel op het bord kunnen komen. Beide spelers missen inderdaad een en ander, Hauke mist vooral Lxc5 met pionwinst en veel initiatief en druk en speelt het behoudende Lb2. Een tactische variant kost zwart echter een toren tegen paard en alle dreigingen liggen binnen het bereik voor Hauke. Ook daarin maakt hij een paar keer keuzes die de toeschouwers doen fronzen, echter nadat ook de dame wordt gewonnen is de winst alsnog binnen.

De langste en beslissende partij is die van Kor op bord 1. Kor draait intern een heel matig seizoen, van tevoren dan ook de van hem bekende opmerkingen als het zal wel niks worden en vergelijkbaar. Een beetje insider weet dan ook meteen dat hij op zijn best zal zijn. Hij kiest voor de hem bekende passief ogende opening, afwachtende of wit zichzelf voorbij gaat lopen of niet. Even na 22.00 uur blijkt alles nog op het bord te staan, even wordt overwogen om aan de heren uit te leggen dat er in het schaakspel echt wel iets geslagen mag worden. Uiteindelijk ontploft de boel en blijkt wit inderdaad zichzelf wat voorbij gelopen te zijn. Kor wint een gezonde pion, gevolgd door een tweede gezonde pion die samen ook nog eens een vrij pionnenfront vormen. Daarna is het hooguit nog uitkijken voor patvarianten, maar alle oprukkende pionnen zijn wit echt te veel.

Daarmee een toch verrassende 3.5-2.5 zege op naar inschatting één van de sterkere teams in deze klasse. Volgende week voor HSP/Veendam 4 de bekerwedstrijd thuis tegen ESG 2.  

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: 18.30-19.30 uur

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

HSP/Veendam 2 en HSP/Veendam 3 spelen de Nosbo-thuiswedstrijden op donderdag: 19.45-00.00 uur