Het snelschaakkampioenschap van HSP vindt traditiegetrouw plaats op de laatste donderdag voor kerst, kortom dit jaar op donderdag 19 december vanaf 20.00 uur (aanwezigheid om 19.45 uur gevraagd vanwege loting en indeling).

 

Johan Scharft snelschaakkampioen HSP seizoen 2018/2019

Aan het begin van de kortste dag van het jaar en dus aan het officiële begin van de winter werden eindelijk de prijzen in natura uitgereikt. Vlak voor de start van de nachtelijke uren waren de kruitdampen opgetrokken en werd duidelijk wie na een zinderende strijd snelschaakkampioen van HSP was geworden.

De avond was nog gemoedelijk begonnen. In totaal 19 deelnemers met meerdere Veendammers en ook Erwin Heijnen die sinds het begin van dit seizoen ons KNSB-team versterkt. De gemoedelijkheid ging over in enige stroperigheid; alles in één poule met 18 ronden of toch beginnen in twee poules en daarna drie finalepoules? Ook de at random-briefjes van wedstrijdleider Klaas gaven beroering, gelukkig bleek hij de enige aanwezige die de geschreven getallen op de briefjes kon lezen. De indeling van ronde 1 en daarna het vastleggen van de uitslagen zorgde voor enige oponthoud, maar daarna kwam er discipline bij de aanwezigen en kon de strijd gaan ontbranden.

De favorieten waren duidelijk, aanwezig waren de KNSB-ers Erwin H., Johanan, Johan, Wiebe en Yeb die ook nog eens keurig waren verdeeld over de twee beginpoules. Enige vraag zou dan nog zijn wie zich aan de finalepoule zou gaan toevoegen? Bij de favorieten sneuvelde Yeb, Luuk speelde een prima voorronde en verraste dus met zijn plek in de finalepoule. In de andere poule had Erwin R. het op zijn heupen; vorig jaar nog troosteloos voorlaatste geworden, nu bleef hij favorieten Sander en Lucien knap voor.

De avond verliep vrij gestroomlijnd, wel meerdere keren de nodige verwarring over wie moest nou tegen Erwin H./Erwin.R, Siebe en Wiebe? Klaas kreeg af en toe ondersteuning van voorzitter Kor in het tellen en rekenen, terwijl ondertussen de onrust aan het toenemen was over de prijzen. Want waar waren die eigenlijk en in hoeverre is in natura in natura? Er kwamen steeds meer wensen en verwachtingen bij, variërend van een afspraak in een massagesalon tot een enkele reis naar Timboektoe.

In de finalepoules ontbrandde de strijd enorm, vooral de vier KNSB-ers maakten elkaar het leven flink zuur en verschillende partijen werden in de gezamenlijke dying seconds van de partij beslist in pogingen elkaar door de vlag te jagen.

Vlak voor de beslissende partij tussen Johanan en Johan, wedstrijdleider Klaas is op de achtergrond alles aan het controleren.

Last but not least wel een meer dan verdiende winnaar. In de voorronde met 8 uit 9 en in de finaleronde met 5 uit 5 werd Johan winnaar van de vernieuwde Ritsema-bokaal en een lekkere fles wijn. Johanan werd tweede, Erwin H. debuteerde met een verdienstelijke derde plaats en daarmee een bon voor een kerstsalade van het wijkcentrum. In de onderste regionen liet oud-dammer Kathrinus zien zijn schaakniveau snel aan het verbeteren te zijn, de poedelprijs met bol.com cadeaukaart ging uiteindelijk naar Matthijs.

 

 

.

 

Snelschaakkampioenschap december 2017

Op donderdag 21 december stond het traditionele snelschaaktoernooi van HSP op het programma. Zoals altijd op de laatste donderdag voor Kerst en zoals altijd met prijzen in natura voor elke deelnemer.

In de aankondiging werd per mail van het bestuur de boel al meteen op scherp gezet: “Insiders van onze club weten dan ook dat de felle strijd om de vernieuwde Ritsemabokaal op het punt staat om uit te barsten en lopen voor de zekerheid al geruime tijd met nieuw openingsrepertoire in hun binnenzak. In het verleden heeft het gevecht om de hoogste eer regelmatig tot halvering van het ledenaantal geleidt en ook dit jaar is het beleid van het bestuur dat alleen de allersterksten het verdienen om komend jaar lid te blijven (uitgezonderd bestuursleden natuurlijk). Zo blijft de clubkwaliteit op het gewenste peil. Voor dapperen is aanmelden mogelijk tot woensdag. Rest mij nog te melden dat voor alle deelnemers, ook voor diegenen wiens lidmaatschap het niet zal overleven, een mooie prijs in natura is weggelegd”, aldus het bestuur!

De Ritsema-bokaal...

Veertien dapperen besloten het erop te wagen, de vijftiende dappere (Wim) wilde zijn lidmaatschap niet kwijtspelen en kwam daarom alleen maar aanmoedigen. Opgemerkt dat er trouwens geen vernieuwde Ritsemabokaal aanwezig was, we moesten het doen met de oude. Bestudering ervan (wat blonk hij trouwens mooi, dank Johan!) bracht naar voren dat schrijver dezes in 1993 de eerste winnaar was en het inmiddels zo’n dertien jaar geleden is dat de laatste winnaar is ingegraveerd (op deze site onder rapidcompetitie staan dan wel weer alle winnaars nadien vermeldt).

Op de avond zelf werd meteen duidelijk dat het een zeer sterk deelnemersveld was met alleen al Peter, Johanan, Johan, Wiebe en Yeb als KNSB-spelers (Thale had zich ziek afgemeld). In ronde 1 zowaar meteen twee verrassingen, Sander versloeg Peter en Kor won van Yeb. Daarna was het wel gedaan met de verrassingen en verspeelden de toppers hooguit punten tegen elkaar. In ronde 11 won Wiebe van Peter waardoor zij gezamenlijk aan kop gingen met Johan en Johanan en Yeb er vlak achter. Wiebe werd in ronde 12 echter geklopt door Lucien, Johan verloor van Yeb en Peter besloot te blijven winnen. Daarmee als eindresultaat Peter als winnaar (11 punten), Johan tweede (10.5 punten), Yeb derde (9.5 punten) en Wiebe vierde (9.5 punten).

De prijsuitreiking leidde tot de nodige verwarring. Voorzitter Kor wilde de Ritsemabokaal overhandigen aan winnaar Peter, Peter wilde deze beker juist aan Kor overhandigen voor het feit dat hij als voorzitter wel lid mag blijven van de club en een oude beker daar goed bij past.

Wie feliciteert nou wie?

 

Snelschaakkampioenen HSP

1998-1999 Bernard Bontjer

1999-2000 Wiebe Wielenga

2000-2001 Lucien Jerphanion

2001-2002 Wiebe Wielenga

2002-2003 Vincent Geeraets

2003-2004 Wiebe Wielenga

2004-2005 Vincent Geeraets

2005-2006 Vincent Geeraets

2006-2007 Vincent Geeraets

2007-2008 Bernard Bontjer

2008-2009 Wiebe Wielenga

2009-2010 Lucien Jerphanion

2010-2011 Johanan Havinga

2011-2012 Bernard Bontjer

2012-2013 Yeb Blom

2013-2014 Harold van Heeringen

2014-2015 Yeb Blom

2015-2016 Peter Riksten

2016-2017 Johan Scharft

2017-2018 Peter Riksten

2018-2019 Johan Scharft

 

 

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: niet aanwezig bij HSP, bij Veendam elke dinsdagmiddag

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

Alle Nosbo-thuiswedstrijden zijn op donderdag: 19.45-00.00 uur