Schaakclub HSP heeft sinds een aantal jaren ook een jeugdafdeling. Elke donderdagavond van 18.30-19.30 uur wordt elke jeugdspeler op zijn/haar eigen niveau getraind en begeleidt door onze gediplomeerde schaaktrainer Yeb Blom. Aan de hand van de landelijk gebruikte Stappenmethode geeft hij elk jeugdlid les, daarnaast is er natuurlijk ruimte om gewoon lekker een potje te schaken. Jeugdspelers kunnen daarnaast deelnemen aan de door de Nosbo georganiseerde Grand Prix toernooien, ook bij deze toernooien speelt elk jeugdlid op zijn/haar eigen niveau. Afgelopen jaar won een jeugdlid daarbij een zeer leuke prijs, namelijk een schaakles van grootmeester Jan Werle aan de gehele jeugdafdeling van HSP.

St. Antoniusschool 1 wint voorronde BSK in Sappemeer

Voor het eerst is er op woensdag 08 februari 2017 op de St. Antoniusschool in Sappemeer een voorronde van het BasisSchoolKampioenschap (BSK) gehouden. Vorige jaren werd dit toernooi gehouden in Veendam op de Beckerschool, maar die school had dit jaar geen team. Aan ons toernooi deden zes teams van drie scholen mee, die allemaal een keer tegen elkaar hebben gespeeld. Er waren ook veel ouders en andere toeschouwers om de schakers aan te moedigen en tussen de ronden werd er buiten gespeeld en in de pauze na de 3e ronde waren er koeken en ranja voor de schakers en koffie en thee voor de toeschouwers.

Volgend jaar hoop ik deze voorronde opnieuw te organiseren, maar dan hopelijk op de nieuwe schoollocatie en met minstens drie extra scholen. Twee extra teams hadden erbij gekund, maar meer teams op de huidige locatie wordt met de huidige ruimte en het aantal tafels erg moeilijk. Nu lukte het twee scholen niet om op tijd een team rond te krijgen. Die scholen zal ik volgend jaar eerder benaderen.

Na de opening van directeur Maria van de Wal gingen de teams van start. Zoals ik van te voren al verwachtte werd het een spannende strijd tussen de twee sterkste teams Antonius 1 (met als HSP-leden Arend en Yorick) en de Zaaier 2. De Zaaier is een sterke (schaak)school uit Delfzijl met zes teams en die deden mee met teams 2, 3 en 4, team 1 van de Zaaier zou waarschijnlijk te sterk zijn en was al geplaatst voor de volgende ronde. Na vier ronden hadden beide teams vier keer overtuigend gewonnen en stond Antonius 1 een half bordpunt voor. Ik had gepland dat ze in de laatste ronde tegen elkaar zouden spelen en dat de winnaar eerste zou worden. Deze laatste ronde was bijzonder spannend, want bord 2 Yorick en bord 3 Anna-Sophia verloren zodat we met 2-0 achterstonden. Daarna won gelukkig Arend aan bord 1 en tot slot won ook Bram aan bord 4. Daarmee dus 2-2, zodat beide teams op 9 matchpunten eindigden. Antonius 1 werd 1e omdat ze een half bordpuntje meer hebben gehaald dan de Zaaier 2. Daarmee heeft Antonius 1 zich geplaatst voor de volgende ronde van het BSK. Ik verwacht dat de Zaaier 2 zich met deze score ook heeft geplaatst voor de volgende ronde.

Topscoorder van Antonius 1 waren aan bord 1 Arend en aan bord 4 Bram met beide 5 uit 5. Voor De Zaaier 2 waren Kieran aan bord 2 en Riemer aan bord 3 de topscoorders met 5 uit 5. Antonius 2 werd keurig 3e en bleven De Zaaier 3 nipt voor met 1 matchpunt en een half bordpunt.

De eindstand van de voorronde van de BSK 2016-2017.

1.    Antonius 1    9 matchpunten        17   bordpunten (van max. 20 b.p.)

2.    De Zaaier 2  9 matchpunten        16,5 bordpunten

3.    Antonius 2    5 matchpunten          9   bordpunten